Langli

{{vm.getLabel('Global.Loading')}}

{{getLabel('Filters.Advanced')}}

{{vm.getAdvancedFilterTitle()}}
{{vm.getShowHideAdvancedFilterLabel()}}
{{vm.getShowHideAdvancedFilterLabel()}}

{{vm.getShowHideAdvancedFilterLabel()}}

Vis flere filtre

Langli er en af de 3 vadehavsøer som består af Fanø, Rømø og Langli. I dag kender de fleste med stor garanti til Rømø, Fanø og Langli men går man tilbage til bronze- og jernalderens befolkning, så var disse 3 øer ikke engang eksisterende over havoverfladen. En ny forskning har vist at de 3 vadehavsøer først dukkede op igen da man var trådt ind i jernalderen.

 

Tilføjelsen af sand stoppede pludseligt 

De 3 øer forsvandt dog ikke grundet havspejlsstigninger, som mange nok ville have gættet på, men grundet tilføjelsen af sand til øerne pludseligt stoppede, eller blev voldsomt reduceret. I dette område er det normalt at sand og andre sedimenter konstant er i bevægelse og flytter sig rundt i kystlandskabet, og dette sker på baggrund af at sandet bliver ført rundt med havstrømme, storme og bølger.

 

Hidtil har man troet at de 3 vadehavsøer har eksisteret i omkring 8000 år, men den nye forskning har påvist noget andet. Om de øvrige vadehavsøer har gennemgået lignende, vides ikke, men noget kunne tyde på at de har haft en tilsvarende eller lignende udvikling gennem de sidste årtusinder.

 

Øerne har en stor rolle i vadehavsområdet

Den omtalte ”genopståen” af de 3 vadehavsøer er ikke kun vigtig information for de mennesker som bor og har boet på henholdsvis Rømø, Fanø og Langli gennem tiden. Øerne spiller en stor rolle i hele eksistensen af vadehavsområdet, et fredet naturområde på UNESCO’s verdensarvsliste, i og med at de 3 vadehavsøer ligger som en barriere der er med til at beskytte vadehavsområdet. Uden de 3 øer ville det ikke have været en mulighed at have de specielle forhold, hvor tidevandet konstant påvirker landskabet og naturen.

Øerne i dag

I dag er de 3 vadehavsøer populære turistmål og hjemsted for flere tusinde mennesker. De populære sandstrande, klitlandskaber og den unikke natur på Fanø, Rømø og Langli tiltrækker hvert år mange gæster fra flere lande i sommersæsonen, men øerne er dog også hyppigt besøgt af interesserede gæster udenfor sommersæsonen da det omkringliggende område har enormt meget at byde på.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev