Find havtorn ved Vejers Strand

{{vm.getLabel('Global.Loading')}}

{{getLabel('Filters.Advanced')}}

{{vm.getAdvancedFilterTitle()}}
{{vm.getShowHideAdvancedFilterLabel()}}
{{vm.getShowHideAdvancedFilterLabel()}}

{{vm.getShowHideAdvancedFilterLabel()}}

Vis flere filtre

På jagt efter nordens citron

Havtorn, ofte kaldet nordens citron, er en busk med lange smalle sølvfarvede blade. De har en virkeligt smuk støvet sølv-grøn farve. Havtorn elsker lys og jord med kalk i. Den skyder med rodskud og kan nemt danne tætte krat.

Du finder især havtorn ved Vestkysten, hvor klitterne går over i lav hedeplantage. Nogle sommerhusejere har ligefrem plantet havtorn ved deres sommerhuse i Vejers.

Havtorn blomstrer i maj og juni med små gule hanblomster og små lysegrønne hunblomster, der bliver bestøvet af hanblomsternes pollen. Bier er vigtige bestøvere – og tilsvarende er havtorn vigtig for bierne.

Havtornen er en snedig plante, der har torne. Det kan gøre det svært at plukke de gule bær.

Havtorn

Havtorn (Hippóphae rhamnoides), vokser nær havet. I Vejers, hvor der aldrig er blevet dyrket, vokser havtornen vildt og smukt i de kystnære områder på Vestkysten. En skøn beskæftigelse, når man er i sommerhus, er at plukke og sylte sine egne super sunde havtorn.

Modne bær

Havtornens bær er modne i august/september. Hvis du bare plukker et gult bær og spiser det, smager det meget surt og snerper munden sammen. Pluk de mørkere og mere orange bær – de er modne. Havtornbær skal have frost, før fuglene spiser dem.

Havtorn har en særlig strategi. Fuglene skal helst spise dens bær, for at vinter- og trækfugle kan sprede frøene langt omkring. Derfor bliver de lækre havtornebær først nemme at plukke efter den første frost.

Pluk havtorn

Man kan nemt plukke havtorn fra august/september måned. Når du skal plukke bærrene, skal du tage fat med neglen ved bærrets stilk – og knibe bærret af. Du kan også bruge en saks og klippe en klase af. Havtorns grene ender alle sammen i en gren-torn. Det kan være en god ide at have lange ærmer - og måske handsker på.

Sundhed

Havtorn er kendt for at være en såkaldt superfood på grund af bærrenes ekstrem høje indhold af vitaminer, antioxidanter, næringsstoffer og organiske syrer. Havtorn indeholder over 190 bioaktive stoffer, som giver næring til kroppen – både udvendigt og indvendigt.

Havtorn har været kendt som superfood siden oldtiden lige fra Grækenland til Kina og Tibet. Faktisk var havtornjuice nationaldrik for Kina under de Olympiske Lege i Beijing 2008.

C-vitamin i stor mængder

Havtorn er helt fulde af C-vitamin. Der er 15 gange så meget C-vitamin i et gram havtorn, som i et gram citron.

Havtorn har den største koncentration af den sjældne og meget sunde omega 7 fedtsyre af alle planter. Det betyder, at havtorn er den bedste vegetabilske kilde til omega 7. Omega 7 fedtsyrer får vi nemlig ellers normalt fra fisk og fiskeolie.

Havtorn indeholder også en stor mængde A-vitaminer og antioxidanter, der bl.a er godt for øjnene.

Opskrifter med Havtorn

Hvis man søger på nettet findes der mange gode opskrifter på syltetøj, juice, energidrikke eller havtornsirup. Prøv at søge, og find din favoritopskrift.

 

Find et skønt sommerhus ved Vejers Strand
Indlæser...
Der er ingen ledige huse, der matcher dine søgekriterier.
Tilmeld dig vores nyhedsbrev