Oksbøl Panser museum

{{vm.getLabel('Global.Loading')}}

{{getLabel('Filters.Advanced')}}

{{vm.getAdvancedFilterTitle()}}
{{vm.getShowHideAdvancedFilterLabel()}}
{{vm.getShowHideAdvancedFilterLabel()}}

{{vm.getShowHideAdvancedFilterLabel()}}

Vis flere filtre

Pansermuseet i Oksbøl er Danmarks største samling af panserkøretøjer der har været i dansk tjeneste. På museet er der rig mulighed for at se et stort udvalg af kampvogne og panserede køretøjer. Dog er der også et udvalg af håndvåben, men disse udstilles kun ved specielle enkeltdags arrangementer.

Baggrunden for Oksbøl Panser museum

I 1969 var den gamle samling af panserede køretøjer opstillet i den gamle Oksbøl Nordlejr, og heraf udspringer Hærens Kampskole Køretøjshistoriske Forening. I 1982 blev samlingen flyttet ned i Sydlejren i Oksbøl, i nærheden af den nybyggede hærens kampskole. Man forsøgte at holde området pænt, samt køretøjerne præsentable. Som årene gik, blev det dog sværere og sværere at holde udstillingen samt køretøjerne præsentable på baggrund af vejrforholdene.

 

Herefter blev der forsøgt at etablere et militærmuseum i området, men da der ikke kunne findes jord til dette, blev det ikke en realitet. I 2008 var situationen dog så alvorlig, at hvis der ikke blev fundet en løsning med tag over køretøjerne, så ville de reelt på sigt forsvinde, og dermed gå til og være tabt for eftertiden.

 

 

 

Udstillingsareal overtages 2008

Forhandlingerne om tag over køretøjerne gav allerede i efteråret 2008 pote, og initiativtagerne overtog et 900 m2 stort udstillingsareal. Alle de daværende ressourcer gik til arbejdet med at skulle opbygge det nye museum, og først i slutningen af 2010 blev der overskud til at stifte Hærens Kampskoles Køretøjshistoriske Forening, som i dag har ansvaret for samlingen.

 

Sammenlægning med artilleriet

I 2020 skulle Artillerimuseet finde en ny placering, og på samme tidspunkt blev der annonceret en lukning af Brandbilsmuseet i Oksbøl. Det blev nu en realitet og oplagt mulighed at Pansermuseet og Artillerimuseet, nu blev placeret i samme bygningskompleks. De sammenbragte udstillinger kaldes nu for Panser- & Artillerimuseet.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev